شمارۀ جدید فصلنامه (تابستان 1403) منتشر شد


دوره 15، شماره 2 - ( 5-1403 )                   جلد 15 شماره 2 صفحات 76-39 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Bagheri Miab S, Karimikia M S, Zalizadeh M. (2024). Living on the Margins: Characteristics of Slum Neighborhoods of Ahvaz Metropolis. Social Problems of Iran. 15(2), 39-76.
URL: http://jspi.khu.ac.ir/article-1-3731-fa.html
باقری میاب شهلا، کریمی‌کیا محمدصادق، زالی‌زاده مسعود. زندگی در حاشیه: ویژگی‌های محلات حاشیه‌نشین کلان‌شهر اهواز مسائل اجتماعی ایران 1403; 15 (2) :76-39

URL: http://jspi.khu.ac.ir/article-1-3731-fa.html


1- دانشیار، گروه جامعه‌شناسی، دانشکدۀ ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران ، sbagheri@khu.ac.ir
2- دانشجوی دورۀ دکتری سیاست‌گذاری فرهنگی، گروه جامعه‌شناسی، دانشکدۀ ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
3- دکتری جامعه‌شناسی فرهنگی، گروه جامعه‌شناسی، دانشکدۀ علوم اجتماعی، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران
چکیده:   (185 مشاهده)
«زیست در حاشیه»، برساختۀ شرایط و اقتضائات و فرجام پیامدهای عوامل ساختاری بر افراد جامانده از مدار توجه است. یکی از مسائل مهم دربارهٔ محلات پیرامونی شهرها، شناسایی ویژگی‌های گوناگون این محلات است. اهمیت این جستار ازآن‌روست که محلات یادشده ویژگی‌های یکسانی ندارند و هرگونه سیاست‌گذاری و مداخله در این مناطق بدون درنظرگرفتن این ویژگی‌ها نتایج مثبتی در پی نخواهد داشت. بر همین پایه، پژوهش کیفی پیش‌رو از راه مصاحبه با افراد آگاه به موضوع می‌کوشد ویژگی‌های این سکونت‌گاه را شناسایی کند. قلمرو مکانی پژوهش، محلات حاشیه‌نشین استان خوزستان بود و نمونه‌های پژوهش با رسیدن به اشباع نظری متوقف و داده‌ها با استفاده از تکنیک تحلیل مضمون با روش آترید-استرلینگ تحلیل شد. یافته‌ها منجر به برساخت یازده مضمون سازمان‌دهنده با نام‌های انباشتگی مشکلات کالبدی، ناتوانی اقتصادی، سرمایۀ اجتماعی درون‌گروهی بر پایۀ قومیت، محرومیت نسبی مضاعف، طردشدگی، واگرایی‌های اجتماعی-فرهنگی، هبیتاس دوگانه، فعالیت گروه‌های ذینفع، دولت‌محوربودن انتظارات و توقعات، بی‌اعتمادی نهادی و ناامیدی نسبت به تغییر شرایط؛ و چهار مضمون فراگیر با نام‌های فقر چندگانه، آشفتگی محیطی، نابسامانی اجتماعی و ناکارآمدی نهادی (دولت) شد. نتایج تحقیق نمایانگر اهمیت تأثیر متقابل جامعه و فرهنگ و سیاست بر مسئلۀ حاشیه‌نشینی استان خوزستان بود؛ دو نکته‌ای که این استان را به یکی از مهاجرفرست‌ترین استان‌های کشور تبدیل کرده است. بر این پایه، تدوین سیاست‌ها و برنامه‌ها برای مداخله در این مناطق تنها در صورتی موفقیت‌آمیز خواهد بود که بتوان ویژگی‌های مختلف حاشیه‌نشینی را مشخص کرد.
متن کامل [PDF 745 kb]   (1 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: مسائل اجتماعی
دریافت: 1403/2/9 | پذیرش: 1403/4/8 | انتشار: 1403/5/31

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

حقوق این وب‌سایت متعلق به فصلنامۀ مسائل اجتماعی ایران است.

طراحی و برنامه‌نویسی: یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Social Problems of Iran

Designed & Developed by :Yektaweb