دوره 1387، شماره 63 - ( 10-1387 )                   جلد 1387 شماره 63 صفحات 180-139 | برگشت به فهرست نسخه ها

قاضی‌نژاد مریم، ساوالان‌پور الهام. بررسی رابطه طرد اجتماعی و آمادگی برای اعتیاد مسائل اجتماعی ایران 1387; 1387 (63) :180-139

1- تهران، دانشگاه الزهراء
مقاله حاضر به بررسی‌ رابطه بین "طرد اجتماعی" که مفهوم نسبتاً جدیدی در علوم اجتماعی است و آمادگی برای اعتیاد می‌پردازد. در این مطالعه، مؤلفه‌های هفت‌گانه محرومیت مادی، محرومیت جنسیتی، عوامل مطرودساز پیشین، عوامل مطرودساز دوران ‌گذار، فقدان مشارکت اجتماعی، فقدان حقوق اجتماعی و عدم ادغام هنجاری، به‌عنوان ابعاد اصلی طرد اجتماعی در نظر گرفته شده‌اند. برای سنجش متغیر وابسته آمادگی برای اعتیاد از مقیاسِ بومی‌شده آی. اِ. پی. اِس. استفاده شده است. جمعیت تحقیق دانشجویان دختر دانشگاه‌های شهر تهران می‌باشند که تعداد ۳۸۴ نفر از آنان به روش نمونه‌گیری خوشه‌ای چند مرحله‌ای‌ به‌عنوان نمونه تحقیق انتخاب شده‌اند. این مطالعه به دلیل تمرکز بر اعتیاد زنان، سعی‌ داشته تا علاوه بر شناسایی علل عام آمادگی برای اعتیاد، عوامل مرتبط با جنسیت و سن را نیز مدنظر قرار داده و از این دیدگاه، مسئله اعتیاد زنان را به‌طور خاص پیگیری کند. یافته‌‌ها نشان می‌دهد حدود 40 درصد از جمعیت مورد بررسی، آمادگی متوسط تا زیاد برای اعتیاد از خود نشان داده‌اند. در تحلیل دو متغیره، از ابعاد هفت‌گانه طرد اجتماعی، شش بعد آن‌ در جمعیت نمونه مورد بررسی‌ با متغیر وابسته آمادگی برای اعتیاد رابطه معنی‌دار و مثبت نشان داده‌اند. در تحلیل چند متغیره، دو مؤلفه عوامل مطرودساز دوران ‌گذار (از جوانی به بزرگ‌سالی) و عدم ادغام هنجاری مؤلفه‌هایی ‌بودند که با آمادگی برای اعتیاد، رابطه‌ قوی و مثبت داشته‌ا‌ند. هم‌چنین متغیرهای یاد شده با واسطه متغیر سبک رفتاری، با متغیر وابسته مرتبط بودند.
انتشار: 1387/10/26