شمارۀ جدید فصلنامه (زمستان ۱۴۰۳) منتشر شد


جستجو در مقالات منتشر شده


۳ نتیجه برای کنترل اجتماعی

سعید معیدفر، غلامرضا مقدم،
دوره ۱، شماره ۸ - ( ۱۰-۱۳۸۹ )
چکیده

مقاله حاضر با اتخاذ رویکرد فضایی‌ـ اجتماعی با تلفیق نظریه‌های کنترل اجتماعی و نظریه‌های جامعه‌شناسی شهری به بررسی رابطه بین هویت محله‌ای و کنترل اجتماعی که در نهایت به کاهش نابهنجاری اجتماعی در شهر می‌انجامد، پرداخته است. این مقاله، حاصل تحقیقی با استفاده از روش پیمایش بر روی ۳۷۲ نمونه از ۶ محله تهران (محله‌های زرگنده، شهرآرا، نارمک، شهرک راه‌آهن، امیریه و شهرک فردوس) بوده است. یافته‌های تحقیق ضمن تأیید وجود تفاوت معنادار هویت محله‌ای در محله‌های مختلف تهران، نشان می‌دهد هویت محله‌ای زمینه‌ مناسبی برای رشد و ارتقای وابستگی، تعهد و مشارکت افراد در محله است و می‌تواند از طریق تقویت سه عنصر وابستگی، تعهد و مشارکت، احساس کنترل و نظارت اجتماعی را در محله بالا ببرد و مانع از گرایش افراد به ارتکاب رفتارهای نابهنجار در سطح محله شود. با وجود این یافته‌های کلی نشان می‌دهد، خود هویت محله‌ای در شهر تهران با ضعف اساسی روبه‌رو است و به همین دلیل بدون داشتن برنامه روشن در بلندمدت نمی‌تواند زمینه‌ساز ایجاد همبستگی و کنترل اجتماعی غیررسمی شود.
سیمین افشار، محمدباقر علیزاده اقدم، محمد عباس زاده، کمال کوهی،
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( ۶-۱۳۹۸ )
چکیده

ترس از جرم با توجه به آثار و پیامدهای مخربی که بر روی زندگی شهروندان دارد، یکی از مهم‌ترین موضوعات مطالعه‌ای جامعه‌شناسی، مطالعات شهری و جرم‌شناسی است. هدف پژوهش حاضر مطالعه عوامل مؤثر بر ترس از جرم در بین شهروندان ایرانی با استفاده از روش فراتحلیل است. بدین‌منظور در این نوشتار پژوهش‌هایی که درباره ترس از جرم در ایران انجام شده‌اند؛ مطالعه و پس از حذف پژوهش‌های اسنادی و مروری، ۱۹ پژوهش به عنوان نمونه آماری انتخاب شده است. برای تحلیل اطلاعات جمع‌آوری‌شده از پژوهش‌های مذکور پس از کدگذاری، از برنامه فراتحلیل جامع(CMA۲)  برای انجام محاسبات آماری فراتحلیل استفاده شده است. یافته‌های پژوهش بیانگر آن است که بی‌سازمانی اجتماعی، تجربه قربانی‌شدن، حضور پلیس، اعتماد اجتماعی، کنترل اجتماعی، و تعلقات و پیوندهای محله‌ای مهم‌ترین عوامل تأثیرگذار بر ترس از جرم در پژوهش‌ها هستند. توجه بسیار کم رشته‌های مطالعات شهری، جغرافیا، حقوق و روان‌شناسی به موضوع ترس از جرم، غلبه روش‌ پیمایشی، عدم فرضیه و عدم گزارش اعتبار پژوهش‌، و کلی و غیر قابل اجرا‌بودن راهکارهای ارائه‌شده در پژوهش‌های انجام‌شده درباره ترس از جرم، از مهم‌ترین نقاط ضعف این پژوهش‌ها هستند.
رحمت‌الله معمار،
دوره ۱۳۸۶، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۸۶ )
چکیده

در این مقاله کوشیده‌ایم تا با استفاده از نظریه "فشار ساختاری" اسملسر، به تبیینی جامعه‌شناختی از جنبش مشروطه دست یابیم و ضمناً با این محک تجربی، نظریه مذکور را ارزیابی نماییم. بدین منظور و در این چهارچوب نظری، زمینه‌های مساعد ساختاری برای بروز جنبش مشروطه؛ فشارهای ساختاری (اقتصادی، سیاسی و ایدئولوژیک) ناشی از این زمینه‌ها بر سه قشر اصلی دخیل در جنبش(یعنی بازاریان، روشنفکران و روحانیان)؛ نشانگان شکل‌گیری باورهای همگانی‌شده نزد مشروطه‌خواهان حول چیستی، چرایی و چگونگی برون‌رفت از بحران‌های ساختاری موجود؛ حدوث برخی رخدادهای تحریک‌کننده (شتاب‌زا)؛ بالفعل شدن پتانسیل بسیج با مؤلفه‌های سه‌گانه رهبری، منابع و ارتباطات؛ و مآلاً ساختار دستگاه سرکوب و عملکرد آن در کنترل مشروطه‌خواهان بسیج شده مورد بررسی تاریخی قرار گرفته‌اند. در نهایت و با تکیه بر دستاوردهای این تحقیق، با رویکردی انتقادی، نظریه فشار ساختاری را ارزیابی نموده‌ایم.

صفحه ۱ از ۱     

حقوق این وب‌سایت متعلق به فصلنامۀ مسائل اجتماعی ایران است.

طراحی و برنامه‌نویسی: یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Social Problems of Iran

Designed & Developed by :Yektaweb