شمارۀ جدید فصلنامه (زمستان ۱۴۰۳) منتشر شد


جستجو در مقالات منتشر شده


۳ نتیجه برای مسائل اجتماعی.

صباح الدین مفاخری،
دوره ۷، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۹۵ )
چکیده

مقاله حاضر به بررسی رابطه بین کیفیت کالبدی و اجتماعی محله ­ها با پیوندهای محله ­ای شهروندان سنندجی می ­پردازد.
بدین­ منظور، ابتدا ابعاد فضاهای شهری مشخص شدند؛ سپس با تعریف پیوندهای همسایگی، رابطه بین فضاهای شهری و پیوندهای محله­ ای تحت مطالعه قرار گرفت که مشخص گردید آنچه در طراحی کالبدی و جانمایی واحدهای همسایگی دخیل است، اهداف اجتماعی­ ای چون تعامل همسایه­ ها، ایجاد حس جمعی، هویت همسایگی و تعادل اجتماعی می­ باشد. در یک تقسیم­ بندی براساس تشابه افراد مبتنی بر یک یا چند معیار می­ توان شهر را به محله­ هایی تقسیم نمود و یک محدوده مشخص برای هریک از محله­ ها در نظر گرفت و برای ساکنان هر محله هویتی تعریف کرد بر این اساس داده­ های این مقاله توسط پرسشنامه، از ۳۶۰ پاسخگو ساکن شش محله شهر سنندج، در قالب سه خوشه­­ محله گردآوری شده و برای تحلیل داده ­ها، از ضرایب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر استفاده شده است. یافته­ ها نشان می­ دهند که بین ابعاد کالبدی و اجتماعی فضاهای شهری با پیوندهای محله ­ای شهروندان رابطه معناداری وجود دارد؛ دلالت­ های کاربردی این تحقیق توجه بیشتر مدیران شهری و انتظامی به سازمان­ یافتگی کالبدی و اجتماعی در محله است. بازسازی و بهسازی بافت­های فرسوده، نماهای ساختمان و معابر عمومی؛ تقویت خدمات عمومی و بهبود فضاهای سبز، نشیمن­گاه­ ها و احداث مراکز تفریحی می­تواند نقش تعیین­ کننده­ای در تقویت پیوندهای محله­ ای داشته باشد.


فاطمه موسوی ویایه،
دوره ۷، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۹۵ )
چکیده

در چند سال اخیر، شهرداری تهران رویکرد خود را در حوزه اجتماعی تغییر داده و با تعریف طرح­های اجتماعی و فرهنگی گوناگون درصدد است تا بر زندگی شهروندان بهویژه زنان تأثیربگذارد و با هدف توانمندسازی زنان برخی مسائل پرشمار آنها را حل کند و به بخشی از نیازهای آنها پاسخ دهد. یکی از برنامه­ های پژوهشی این حوزه، مجموعه کتاب­های زنان و زندگی شهری[۱] است که ستاد توانمندسازی زنان شهرداری تهران با همکاری استادان دانشگاه در حوزه زنان و مطالعات شهری بین سال­ های ۹۰ تا ۹۲ منتشر کرد. هدف این مجموعه، بررسی سهم و نقش زنان در کلان­شهر تهران در ابعاد مفهومی، نظری و سیاستی بود تا تغییرات فزاینده زندگی شهری را در پرتو رویکردها و گفتمان­های تازه­ تری در حوزه مطالعات شهری هدف مداقه قرار دهد و سیاست­ ها و فعالیت­ های انجامشده در این حوزه را بازنگری کند. مطالعات انجام­ شده در هفت­ حوزه به این شرح انتشار یافت: زنان و حقوق شهروندی و مدیریت شهری، زنان و اقتصاد شهری، زنان و فضاهای عمومی شهری، زنان و مسائل اجتماعی، زنان و سرمایه اجتماعی، زنان و فرهنگ شهری، زنان و سلامت و محیط زیست شهری. این مجموعه در ششمین جشنواره بین­ المللی برترین­ های پژوهش و نوآوری مدیریت شهری با رویکرد اجراییشدن طرح­های دانش­ محور اثر برتر شناخته شد. 

 

[۱] سراج­زاده، سیدحسین و همکاران (سیدحسن حسینی، مریم قاضی­نژاد، فاطمه جواهری، حسن رفیعی و ایرج فیضی) (۱۳۹۴) زنان و مسائل اجتماعی، تهران: مرکز مطالعات و برنامهریزی شهر تهران.


نیلوفر اورعی،
دوره ۱۲، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۴۰۰ )
چکیده

نسل نخست جامعه‌شناسان دین، بینش‌های موثری در مورد جایگاه دین در جوامع صنعتی یا سرمایه‌داری ارائه کردند، اما آن‌ها معمولاً مسائل اجتماعی را نادیده می‌گرفتند. وارثان آن‌ها نیز نسبتاً کم به مسائل اجتماعی توجه کرده‌اند. اما بحث‌های مربوط به ظهور جامعه پساصنعتی یا سرمایه‌داری متأخر نشان می‌دهد که ممکن است دین دست‌خوش تغییراتی باشد که آن را به ابزاری با اهمیتِ روزافزون برای تعریف مسائل اجتماعی و پاسخ‌گویی به آن‌ها تبدیل کند. در همین حال، دین ممکن است خود نیز بیشتر به مسئله‌ای اجتماعی تبدیل شود. مفهوم «خودسامان شدن» جورج زیمل در فرهنگ مدرن، ما را در فهم رابطه متغیر میان دین و مسائل اجتماعی یاری می‌کند.

صفحه ۱ از ۱     

حقوق این وب‌سایت متعلق به فصلنامۀ مسائل اجتماعی ایران است.

طراحی و برنامه‌نویسی: یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Social Problems of Iran

Designed & Developed by :Yektaweb