شمارۀ جدید فصلنامه (زمستان ۱۴۰۳) منتشر شد
جستجو در مقالات منتشر شده
۱ نتیجه برای فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطی
فهیمه حاج اسماعیلی، حسین کاظمی،
دوره ۹، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۹۷ )
چکیده
هدف پژوهش حاضر بررسی تأثیر متغیرهای جمعیتشناختی بر سطوح چهارگانۀ شکاف دیجیتالی مدل ون دایک شامل دسترسی مادی و فیزیکی، دسترسی انگیزشی، سواد و مهارت دیجیتالی و استفادۀ متداول است. حجم نمونه شامل ۶۰۰ نفر از شهروندان شهر رفسنجان بود و دادهها به وسیله پرسشنامه محقق ساخته گردآوری شده و با نرمافزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که متغیرهای جنسیت و وضعیت تأهل بر دو سطح شکاف دیجیتالی تأثیرگذارند. متغیر جنسیت بر دسترسی مادی و فیزیکی و سواد و مهارت دیجیتالی تأثیرگذار است؛ بهطوریکه دسترسی مادی و فیزیکی و سواد و مهارت دیجیتالی در مردان بیش از زنان است. وضعیت تأهل نیز بر دسترسی انگیزشی و سواد و مهارت دیجیتالی تأثیرگذار است که طبق آن، دسترسی انگیزشی و سواد و مهارت دیجیتالی در افراد مجرد بیش از افراد متأهل است. سایر متغیرهای جمعیتشناختی شامل سن، میزان تحصیلات، وضعیت شغلی و میزان درآمد بر سطوح چهارگانۀ شکاف دیجیتالی است. افرادی که در محدوده سنی ۲۰ تا ۴۰ سال قرار دارند دارای دسترسی مادی و انگیزشی، سواد و مهارت دیجیتالی و استفاده متداول بیشتری هستند و با افزایش سن دسترسیها کاهش و شکاف دیجیتالی افزایش مییابد.
درخصوص متغیرهای جمعیتشناختی شغل، تحصیلات و درآمد افرادی که پایگاه اقتصادی و اجتماعی بهتری دارند یعنی تحصیلات بیشتر، درآمد بیشتر و شغل بهتری دارند دارای دسترسیهای بیشتری هستند و در واقع شکاف دیجیتالی با افزایش تحصیلات و درآمد افراد کاهش مییابد.
یافتهها دلالت بر آن دارند که شهروندانی که به لحاظ سنی جوانتر هستند، دارای شغل بهتر با درآمد بیشتر و سطح تحصیلات بالاتری نسبت به سایر شهروندان به فناوریهای ارتباطی و اطلاعاتی مانند رایانه و اینترنت دسترسی بیشتری دارند و بهطور روزمره از این فناوریها استفاده بیشتری میکنند و در مقابل افراد مسنتر دارای تحصیلات کمتر و درآمد پایینتر دسترسی و استفاده کمتری از فناوریهای دارند. در نهایت اینگونه میتوان نتیجه گرفت که متغیرهای جمعیتشناختی در ایجاد و گسترش شکاف دیجیتالی نقش تعیینکنندهای را ایفا میکنند.