شمارۀ جدید فصلنامه (زمستان ۱۴۰۳) منتشر شد


جستجو در مقالات منتشر شده


۴ نتیجه برای فراتحلیل.

صمد بهشتی، محمد حقمرادی،
دوره ۸، شماره ۲ - ( ۱۱-۱۳۹۶ )
چکیده

وجود اقوام متنوع در ایران از یک‌ سو و تلاش برای ایجاد هویت ملی منسجم از دوره پهلوی اول تاکنون از سوی دیگر، این سؤال را به ذهن متبادر می‌کند که هویت قومی و ملی در ایران چه ارتباطی با هم دارند. هرچند در مطالعات پراکنده‌ای به‌‌صورت مستقیم و غیرمستقیم به این موضوع پرداخته‌ شده، درمجموع، نتیجه و برآیند کلی این مطالعات مشخص نشده است. ازاین‌رو در این مقاله به فراتحلیل پنجاه مقاله علمی و پژوهشی مرتبط با سؤال مذکور در مورد رابطه هویت قومی و هویت ملی در ایران پرداخته شده است. یافته‌ها نشان داد که رویکرد پوزیتویستی و روش‌های کمّی تحقیق به‌‌ویژه کاربرد ابزار پرسش‌نامه وجه غالب روش‌شناختی مقالات بوده است. مبحث قومیت در بین دو قوم کرد و عرب با حساسیت بیشتری دنبال می‌شود. مسئله این تحقیقات بیشتر تبیین چرایی و چگونگی فعال‌شدن هویت‌های قومی بوده است و به نقش رسانه در شکل‌دهی این رابطه توجه خاصی شده است. ۴۰ درصد مقالات قائل به همسازی بین هویت ملی و هویت قومی بوده‌اند و ۴۸درصد آنها رسانه‌ها و فضای جهانی‌شدن را باعث تقویت هویت قومی دانسته‌اند. در مجموع، مقالات، هویت ایرانی را چندگانه و ترکیبی می‌دانند و فقط در بین دو قوم کرد و عرب تعلق به هویت قومی بالاتر از هویت ملی بوده است.
ابوعلی ودادهیر، حمید نادری،
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( ۶-۱۳۹۸ )
چکیده

سرقت در زمره جرایم یا عمل بزهکارانه مهمی است که امنیت عمومی و اجتماعی جامعه را پیوسته تهدید می‌کند و عدم‌ مدیریت یا گسترش آن باعث اختلال در نظم و امنیت جامعه می­شود از همین رو، سرقت از مصادیق بارز ناامنی اجتماعی به حساب می­آید. هدف این مطالعه، برآورد گستره یا شیوع سرقت در ایران به شیوه فراتحلیل است. جامعۀ آماری شامل کلیه مطالعات انجام‌گرفته طی دو دهه گذشته (۱۳۷۵-۱۳۹۵) در بانک‌های اطلاعاتی مگ‌ایران، نورمگز، پایگاه الکترونیک اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، سامانه نشر مجلات علمی دانشگاه تهران، سامانه یکپارچه نشریات ناجا، سامانه اطلاعات پژوهشی ناجا، پیمایش ملّی جرم سرقت، منابع و مجاری اینترنتی اسکولارگوگل و مرکز ایرانداک است که با کلیدواژه‌های عموماً سرقت و خاصّه دزدی، کیف‌قاپی، کش‌روی، و باج‌گیری در ایران بازیابی شده است. برای فراتحلیل، ۶۶۸ پژوهش مرتبط با حوزه سرقت در دو دهه اخیر شناسایی شد. پس از بررسی پژوهش‌های مرتبط با موضوع، ۶۹ مورد از منابع جهت تحلیل انتخاب شدند و در نهایت، پس از جست‌وجو، غربالگری و ارزیابی کیفی و کمّی مطالعات موجود، ترکیب و تحلیل نهایی بر روی نوزده مطالعۀ منتخب انجام گرفت. تمامی مطالعات منتخب با استفاده از نرم‌افزارهای MEDCLAC۱۵ و CMA۳ تحلیل شدند. مجموع حجم نمونۀ مورد بررسی، ۱۱۸۱۴ نفر در سطح کشور با ۱۹ مورد واحد تحلیلی بودند که شیوع سرقت را برای کشور ۳/۰ درصد برای دو دهه نشان داد. هم­چنین، بین مطالعات مورد ارزیابی، ناهمگونی (I۲) زیادی وجود داشت (۵۱/۹۲ درصد). نتایج شیوع واقعی سرقت طی دو دهه گذشته، عددی را بین حداقل ۱ درصد و حداکثر ۴ درصد نشان می‌دهد و نتایج تحلیلی نمایان‌گر این است سرقت در کشور برای طی دو دهه اخیر تا سال ۱۳۹۳ روند افزایشی داشته و سپس روند کاهشی پیدا کرده است؛ این بدان معنا است که برنامه مداخله‌ای برای بعد از سال ۱۳۹۳، روند نزولی شیوع سرقت را به همراه داشته است.

سیمین افشار، محمدباقر علیزاده اقدم، محمد عباس زاده، کمال کوهی،
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( ۶-۱۳۹۸ )
چکیده

ترس از جرم با توجه به آثار و پیامدهای مخربی که بر روی زندگی شهروندان دارد، یکی از مهم‌ترین موضوعات مطالعه‌ای جامعه‌شناسی، مطالعات شهری و جرم‌شناسی است. هدف پژوهش حاضر مطالعه عوامل مؤثر بر ترس از جرم در بین شهروندان ایرانی با استفاده از روش فراتحلیل است. بدین‌منظور در این نوشتار پژوهش‌هایی که درباره ترس از جرم در ایران انجام شده‌اند؛ مطالعه و پس از حذف پژوهش‌های اسنادی و مروری، ۱۹ پژوهش به عنوان نمونه آماری انتخاب شده است. برای تحلیل اطلاعات جمع‌آوری‌شده از پژوهش‌های مذکور پس از کدگذاری، از برنامه فراتحلیل جامع(CMA۲)  برای انجام محاسبات آماری فراتحلیل استفاده شده است. یافته‌های پژوهش بیانگر آن است که بی‌سازمانی اجتماعی، تجربه قربانی‌شدن، حضور پلیس، اعتماد اجتماعی، کنترل اجتماعی، و تعلقات و پیوندهای محله‌ای مهم‌ترین عوامل تأثیرگذار بر ترس از جرم در پژوهش‌ها هستند. توجه بسیار کم رشته‌های مطالعات شهری، جغرافیا، حقوق و روان‌شناسی به موضوع ترس از جرم، غلبه روش‌ پیمایشی، عدم فرضیه و عدم گزارش اعتبار پژوهش‌، و کلی و غیر قابل اجرا‌بودن راهکارهای ارائه‌شده در پژوهش‌های انجام‌شده درباره ترس از جرم، از مهم‌ترین نقاط ضعف این پژوهش‌ها هستند.
حسن غنیمتی، توران احمدی، طلیعه خادمیان،
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۴۰۱ )
چکیده

در زمینهٔ تأثیر جهانی‌شدن بر تضعیف یا تقویت هویت ملّی ایرانی، مطالعات متعددی در داخل کشور صورت گرفته است و نویسندگانِ هر یک از این تحقیقات متناسب با شاخۀ علمی خود به تفسیر و تبیین این روابط پرداخته‌اند و یافته‌های برخی از آن‌ها جهانی‌شدن را عاملی تقویت‌کننده و برخی دیگر عاملی تضعیف‌کننده بیان نموده‌اند.
پژوهش حاضر نیز با اتخاذ رویکردی جدید در حوزۀ روش و بهره‌گیری از فراتحلیل، درصدد است یافته‌های مطالعات مستقل و مشابه در این زمینه را ترکیب کند و درنتیجه تحلیلی ورای تحلیل‌های صورت گرفته، ارائه دهد. درواقع، هدف این پژوهش، فراتحلیل پژوهش‌های انجام‌شده درزمینهٔ تأثیر جهانی‌شدن بر هویت ملّی ایرانی است تا از این طریق تصویری جدید و مشخص از وضع فعلی پژوهش‌ها و کاستی‌های این حوزه به دست آید.
جامعه آماری پژوهش، تحقیقات صورت گرفته درزمینهٔ تأثیر جهانی‌شدن بر هویت ملّی است که از طریق جستجو در پایگاه اطلاعات علمی مگیران، پرتال جامع علوم انسانی، پایگاه مجلات تخصصی نورمگز، پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی و ایرانداک به دست آمده‌اند. از بین تحقیقات صورت‌گرفته، پس از پالایش اولیه، ۱۷ مورد با توجه به معیارهای فراتحلیل به‌عنوان نمونه برگزیده شدند. یافته‌ها در دو بخش مرور نظام‌مند و محاسبۀ اندازۀ اثر با استفاده از نرم‌افزار جامع فراتحلیل (CMA۲) ارائه شده‌اند.
مهم‌ترین نکات ضعف پژوهش‌های این حوزه عبارت‌اند از: استفادۀ کم از پرسشنامه‌های استاندارد، استفاده از مؤلفه‌های متعدد و گاه بی‌ربط برای اندازه‌گیری متغیر جهانی‌شدن و حتی هویت ملّی، نبود چهارچوب نظری مشخص، کم‌توجهی به اعتبار و پایایی ابزار پژوهش در اکثر تحقیقات، مبهم و غیرکاربردی بودن پیشنهاد‌های ارائه‌شده در بخش نتیجه‌گیری پژوهش‌ها. همچنین، محاسبۀ اندازۀ اثر بیانگر آن است که جهانی‌شدن بر هویت ملّی ۴۷/۰- تأثیر معناداری دارد.

 

صفحه ۱ از ۱     

حقوق این وب‌سایت متعلق به فصلنامۀ مسائل اجتماعی ایران است.

طراحی و برنامه‌نویسی: یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Social Problems of Iran

Designed & Developed by :Yektaweb