شمارۀ جدید فصلنامه (زمستان ۱۴۰۳) منتشر شد


جستجو در مقالات منتشر شده


۳ نتیجه برای فراتحلیل کیفی

علیرضا اسکندری نژاد، سید ضیاء هاشمی،
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۴۰۱ )
چکیده

پژوهش حاضر با به‌کارگیری روش فراتحلیل کیفی تلاش می‌کند پژوهش‌های حوزۀ سربازی در ایران را بررسی کند. به این منظور، با گزینش ۲۳ مقاله به‌عنوان نمونه، یافته‌های این حوزه در چند زمینه توصیف و تفسیر شد. نخست مقاله‌ها از روزن تاریخ انتشار و جنسیت پژوهشگران دسته‌بندی شد و سپس پارادایم‌های روشی، گستره‌های پژوهش، رویکردهای پژوهش و تمرکز موضوعی پژوهش‌ها مورد بحث و بررسی قرار گرفت. از حیث شکلی و روش‌شناختی، پارادایم تفسیری، از حیث رویکرد، روش کیفی و از حیث تمرکز موضوعی، حوزۀ پزشکی و سلامت بیشترین آمار را در میان پژوهش‌های انجام‌شده دارند. پس از توصیف و تفسیر یافته‌های پژوهشی، برخی مطالعات خارجی درپیوند با سربازی نیز بررسی شد.
از دیدگاه این پژوهش، سربازی در ایران ابعاد گوناگونی دارد که پژوهشگران آن را مثبت یا منفی ارزیابی کرده‌اند. بر پایهٔ تجربیات داخلی و خارجی، سربازی در شکل کنونی آن برای جامعۀ ایرانی کارکرد چندانی ندارد و نیاز به تغییر شکل و به‌روزرسانی آن بیش از هر زمانی احساس می‌شود.

 
فاطمه قره‌حسنلو، دکتر اعظم خوش‌صورت موفق،
دوره ۱۵، شماره ۲ - ( ۵-۱۴۰۳ )
چکیده

کودک‌همسری یکی از آسیب‌های اجتماعی حوزۀ کودکان در دهه‌های اخیر است. بااین‌حال، نگاهی جامع به این مسئله در مطالعات کمتر به چشم می‌خورد و این مقاله تبیین پیشایندها، پیامدها و استراتژی‌های کنشگری کودک‌همسری را مدنظر دارد. در این تحقیق کیفی، ضمن مرور نظام‌مند ادبیات پژوهشی شامل ۲۶ منبع فارسی و لاتین، داده‌ها گردآوری و با روش فراتحلیل کیفی و استفاده از دستورالعمل PRISMA مورد تحلیل قرار گرفته است. با توجه ‌به تحلیل داده‌ها، پیشایندهای کودک‌همسری از چهار جنبۀ اجتماعی-اقتصادی، فرهنگی، روان‌شناختی و آموزشی قابل‌تبیین هستند. پیامدهای کودک‌همسری نیز در قالب چهار دسته عوامل مرتبط با سلامت جسمی، پیامدهای اجتماعی، خانوادگی، روحی و روانی ساختاردهی شده‌اند. استراتژی‌های کنشگری افراد نیز در دو دستۀ منفعلانه و فعالانه قرار گرفته‌اند. استراتژی‌های منفعلانه مواردی همچون بی‌تفاوتی نسبت به زندگی مشترک، خروج از رابطه، خودآزاری و انزواطلبی است؛ درحالی‌که استراتژی‌های فعالانه مواردی مانند اقدامات تلافی‌جویانه، مشاوره‌گرفتن، درمان پزشکی، خشونت علیه کودکان و خودکشی را دربرگرفته است. با توجه به یافته‌ها، اتخاذ رویکردی جامع و چندوجهی برای مقابله با کودک‌همسری شامل تلاش برای رفع پیشایندهای کودک‌همسری، حمایت از قربانیان و توانمندسازی آن‌ها برای کنشگری فعال ضروری است. همچنین، با ارتقای آگاهی عمومی، زمینه برای تغییر نگرش‌ها در مورد کودک‌همسری فراهم و با همکاری بین‌بخشی و تدوین قوانین و سیاست‌های مؤثر، آثار زیان‌بار این پدیده از چهره جامعه زدوده می‌شود.
 

منصوره اعظم آزاده،
دوره ۱۳۸۶، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۸۶ )
چکیده

در این مقاله به معرفی گروه‌بندی‌های سنّی به‌عنوان یکی از منابع جدید نابرابری و قشربندی اجتماعی و چگونگی تفاوت در جهت‌گیری‌های فرهنگی حاصل از آن پرداخته می‌شود. هدف اصلی این مقاله بررسی چگونگی تفاوت و یا تضاد ارزشی و نگرشی در گروه‌بندی‌های فوق‌الذکر است. برای نیل بدین هدف از روش فراتحلیل کیفی مطالعات پیشین استفاده شده است. نتایج نشان می‌دهد که فرض وجود شکاف و جدایی ارزشی بین جوانی و بزرگسالی قابل تردید است. اما علی‌رغم شباهت در فرض‌های بنیادی و ارزش‌های هدف و غایی قشربندی سنّی، راه‌های رسیدن بدین ارزش‌ها و جهت‌گیری‌های ابزاری آن‌ها متنوع شده و از یکدیگر فاصله گرفته است. در واقع می‌توان این‌طور ادعا نمود که بعضی از تحولات ساختاری ظاهراً به دلیل وسعت فراگیری، همه اقشار سنّی و گروه‌های اجتماعی را در حوزه‌های ارزشی تحت تأثیر خود قرار داده و برخی دیگر تنها در محدوده کوچک‌تر و در رابطه با گروه‌های خاص منشأ اثر بوده است و در این حیطه نیز تنها تفاوت در راه و روش‌، موجب تمایزات فرهنگی قابل رؤیت در گروه‌های سنّی شده است.

صفحه ۱ از ۱     

حقوق این وب‌سایت متعلق به فصلنامۀ مسائل اجتماعی ایران است.

طراحی و برنامه‌نویسی: یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Social Problems of Iran

Designed & Developed by :Yektaweb