شمارۀ جدید فصلنامه (زمستان ۱۴۰۳) منتشر شد


جستجو در مقالات منتشر شده


۳ نتیجه برای فروتن

آرش حیدری، کریم رضادوست، شهروز فروتن کیا،
دوره ۳، شماره ۲ - ( ۱۱-۱۳۹۱ )
چکیده

هدف اپژوهش حاضر آزمون نظریه ازهم‌گسیختگی نهادی در تبیین قانون‌گریزی است. برای این کار از یک سو به بررسی رابطه فردگرایی، پیشرفت‌گرایی، جهان‌گرایی و بت­وارگی پول ـ به‌عنوان چهار ارزش فرهنگی برای موفق‌شدن ـ با قانون‌گریزی پرداختیم و از سوی دیگر رابطه پایگاه اجتماعی ـ اقتصادی در دو بعد عینی و ذهنی را با قانون‌گریزی و ازهم‌گسیختگی نهادی و همچنین عناصر آن بررسی کردیم. روش این پژوهش پیمایش بود. پرسش‌نامه تهیه‌شده از مقیاس­های ازهم‌گسیختگی نهادی، پایگاه اجتماعی‌ـ اقتصادی عینی و ذهنی و قانون‌گریزی تشکیل شده بود. جامعه نمونه این پژوهش کل دانشجویان دانشگاه شهید چمران اهواز بودند که از طریق نمونه‌گیری طبقه‌ای ۴۰۰ نفر از آن‌ها به‌صورت تصادفی انتخاب شدند. یافته‌ها نشان داد که ازهم‌گسیختگی نهادی با قانون‌گریزی رابطه معنادار و مثبت دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که اثر فردگرایی و بت­وارگی پول بر قانون‌گریزی معنادار است و اثر پیشرفت­گرایی و جهان‌گرایی قابل چشم­پوشی است. از سوی دیگر، نتایج نشان داد که قانون‌گریزی با پایگاه اجتماعی‌ـ اقتصادی رابطه ندارد. همچنین بین پایگاه اجتماعی ـ‌ اقتصادی عینی و ازهم‌گسیختگی نهادی همبستگی مثبت و ضعیفی مشاهده شد.
دکتر یعقوب فروتن، خانم مینا ارشادیان،
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( ۶-۱۳۹۸ )
چکیده

تحقیق حاضر بر این هدف اصلی متمرکز‌‌‌‌ است تا برخی از مهمترین الگوها و تعیین‌کننده‌‌های مرتبط با نگرش دینی را بررسی و شنا‌سایی کند. چهارچوب نظری این تحقیق براساس نظریه‌های جامعه‌پذیری دینی، نوگرایی، تغییرات بنیادین در نظام ارزش‌های جامعه است که برپایه رویکرد فرهنگی، اجتماعی و جمعیت‌شناختی به بررسی و تبیین تحولات و تغییرات جوامع معاصر در حوزه‌های مرتبط با دین و نگرش‌‌های دینی می‌پردازند. تحلیل‌‌های این مقاله مبتنی بر داده‌های پژوهشی پیمایشی است که جمعیت نمونه آن را ۴۲۶۷ نفراز مردان و زنان ۱۵ ساله و بالاتر تشکیل داده‌‌اند که در نقاط شهری و روستایی شهرستان‌های منتخب ایران ساکن هستند. مطابق تحلیل‌های مقدماتی مبتنی برشاخص‌‌‌‌‌های چهارگانه نگرش دینی در این تحقیق، گرچه سطح دین‌داری جمعیت نمونه تحقیق بالا و زیاد است، اما تحلیل‌های تفصیلی نشان داد که الگوهای کلی نگرش دینی به‌طور قابل ملاحظه‌ای متأثر از متغیرهای جمعیت‌شناختی نظیر سن، جنس، محل سکونت، وضعیت تأهل و تحصیلات است به‌طوری‌که روستائیان بیش از شهرنشینان، متأهلان بیش از مجردان، بزرگسالان و سالمندان بیش از نوجوانان و جوانان، کم‌سوادان و بی‌سوادان بیش از افراد با تحصیلات عالی، دارای نگرش دینی قوی‌تر و شدیدتری هستند.همچنین شاخص‌های مرتبط با گرایش افراد نسبت به نقش‌های جنسیتی دارای تأثیرات معنی‌داری بر نگرش دینی آنان است. در‌مجموع، نتایج تحقیق حاضر را می‌توان درچهارچوب نظریه‌های نوگرایی و تغییرات بنیادین در نظام ارزش‌های جامعه تبیین کرد بدین‌معنا که نگرش دینی به‌طور معنی‌داری متأثر ازشاخص‌های نوگرایانه و غیرسنتی است.

یعقوب فروتن،
دوره ۱۳۸۷، شماره ۶۳ - ( ۱۰-۱۳۸۷ )
چکیده

این مقاله، با رویکردی جامعه‌شناختی به بررسی زمینه‌های نظری و تجربی مناسبات بین دین و جنسیت با تأکید بر وضعیت اشتغال زنان در جوامع اسلامی می‌پردازد. مرور ادبیات تحقیق نشان می‌دهد که با وجود اجماع اندیشمندان درباره وضعیت اشتغال زنان در بسیاری از جوامع مسلمان، تبیین این وضعیت برای آنان موضوعی بحث برانگیز شده است؛ به‌طوری‌که نظریات گوناگون و بعضاً متناقضی برای تبیین این وضعیت ارائه کرده‌اند که در بخش اول این مقاله به آن‌ها پرداخته می‌شود. این موضوع به میزان زیادی ریشه در کمبود تحقیقات تجربی و عینی دارد. لذا، بخش دوم این مقاله به یافته‌های یک تحقیق تجربی اختصاص دارد. نتایج این تحقیق مبتنی بر روش لجستیک رگرسیونی، نشان می‌دهند که وجود الگوهای متعدد در زمینه اشتغال زنان در جوامع اسلامی مبین این نکته اساسی است که در خصوص تبیین مناسبات بین دین و جنسیت باید به نقش به مراتب مهم‌تر و تعیین‌کننده‌تر زمینه‌ها، تجربه‌ها و آموخته‌های زنان مسلمان در محیط‌های فرهنگی، اجتماعی گوناگون در نقاط مختلف جهان توجه کرد. نظر به این‌که ایران نیز از جمله کشورهای مسلمان جهان محسوب می‌شود و به‌ویژه با توجه به زمینه‌های مشارکت بیشتر زنان ایرانی در بازار کار (مانند افزایش تحصیلات زنان و نیاز و تمایل فزاینده زنان برای مشارکت در امور اقتصادی) طی سال‌های اخیر و گسترش فزاینده آن در سال‌های آتی، مباحث این مقاله می‌تواند در شناخت و تبیین وضعیت موجود و چشم‌اندازهای آینده در زمینه وضعیت زنان در ایران به‌ویژه وضعیت اشتغال آن‌ها مورد استفاده قرار گیرند.

صفحه ۱ از ۱     

حقوق این وب‌سایت متعلق به فصلنامۀ مسائل اجتماعی ایران است.

طراحی و برنامه‌نویسی: یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Social Problems of Iran

Designed & Developed by :Yektaweb