شمارۀ جدید فصلنامه (زمستان ۱۴۰۳) منتشر شد


جستجو در مقالات منتشر شده


۱ نتیجه برای عشایری

محسن نیازی، طاها عشایری، موسی سعادتی، حسن منتظری خوش، فاطمه عمرانی نژاد،
دوره ۸، شماره ۱ - ( ۶-۱۳۹۶ )
چکیده

فقر، درحالت کلی، بر دو نوع نسبی و مطلق است. فقر از بعد اقتصادی به فقدان توان مالی و پولی، از بعد اجتماعی به نبود آگاهی اجتماعی و طردشدگی، از بعد سیاسی به نبود مشارکت سیاسی و قانون‌گریزی و از بعد روان‌شناختی به انزوا، بدگمانی و سوءظن اطلاق می‌شود. فرهنگ فقر به فرهنگی­شدن فقر در بین فقرا می‌گویند که خصیصه اصلی آن، تداوم نسلی فقر، فقدان انگیزه قوی برای شکستن دور باطل فقر، بی‌اعتمادی اجتماعی، بی‌میلی به مشارکت مدنی، تقدیرگرایی و پذیرش شکست اقتصادی-اجتماعی است. براین‌اساس، هدف اصلی پژوهش حاضر، تبیین جامعه‌شناختی فرهنگ فقر در باب روستاییای استان اردبیل است.
روش این پژوهش از نوع پیمایشِ کمی­ـ پیمایشی و ابزار جمع‌آوری اطلاعات مبتنی بر پرسش‌نامه با پاسخ بسته لیکرتی بوده است. حجم نمونه به‌وسیله کوکران ۲۶۷ نفر برآورد شده و ازطریق نمونه‌گیری طبقه‌ای نظام‌مند، پرسش‌نامه در بین آنها توزیع‌ شده­است.
یافته‌های تحقیق نشان داد که متغیرهای مشارکت اجتماعی (۳۴۵/۰-)، وابستگی به دیگران (۲۱۲/۰)، سرمایۀ اجتماعی (۳۵۳/۰-)، منزلت اجتماعی (۳۸۷/۰-)، خشونت اجتماعی (۲۱۸/۰-)، انزوای اجتماعی (۱۳۴/۰) و پایگاه اقتصادی- اجتماعی ارثی (۳۱۹/-) رابطه معنی‌داری با فقر دارند و متغیر بیکاری و اقتدارطلبی فاقد رابطه معنی‌دار با فرهنگ فقر‌اند. در نتایج رگرسیون چندگانه، ضریب تعیین (۴۹۱/۰)، ضریب تعیین تعدیل‌شده (۴۷۸/۰) و ضریب همبستگی چندگانه (۳۴۵/۰) به‌دست ‌آمده­است و متغیرهای مستقل توانسته‌اند ۴۷ درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین کنند.


 

صفحه ۱ از ۱     

حقوق این وب‌سایت متعلق به فصلنامۀ مسائل اجتماعی ایران است.

طراحی و برنامه‌نویسی: یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Social Problems of Iran

Designed & Developed by :Yektaweb