دوره 16، شماره 1 - ( 11-1404 )                   جلد 16 شماره 1 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:
Mendeley  
Zotero  
RefWorks

Talebpour A, safiri K, Tajipour F. (2026). Backgrounds and consequences of child marriage from the children spouses point of view. Social Problems of Iran. 16(1),
URL: http://jspi.khu.ac.ir/article-1-3701-fa.html
طالب‌پور اکبر، سفیری خدیجه، تاجی‌پور فاطمه. زمینه‌ها و پیامدهای کودک‌همسری در استان لرستان مسائل اجتماعی ایران 1404; 16 (1)

URL: http://jspi.khu.ac.ir/article-1-3701-fa.html


1- دانشیار گروه جامعه‌شناسی، دانشکدۀ علوم اجتماعی و اقتصاد، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران ، a.talebpour@alzahra.ac.ir
2- استاد گروه جامعه‌شناسی، دانشکدۀ علوم اجتماعی و اقتصاد، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران
3- دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه جامعه‌شناسی، دانشکدۀ علوم اجتماعی و اقتصاد، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران
چکیده:   (35 مشاهده)
بر اساس آخرین داده‌های سرشماری کشور در سال ۱۳۹۵،  اگرچه سن ازدواج دختران عموماً درحال‌افزایش است اما ازدواج‌های زودرس هنوز هم در جوامع سنتی با شیوع بیشتری دیده می‌شوند. این‌گونه ازدواج‌ها در واقع یک نوع خشونت علیه کودکان محسوب می‌شوند که خواسته و ناخواسته پیامدهای نامطلوبی برای آنان در پی دارد. هدف از این پژوهش، شناسایی علل، زمینه‌ها و پیامدهای کودک‌همسری با توجه به تجربۀ زیستۀ ۱۵ نفر از زنان زیر ۱۸ سال استان لرستان بود که در چارچوب پژوهش کیفی با استفاده از نظریۀ‌ زمینه‌ای و رویکرد استراوس و کوربین انجام شد. گردآوری داده‌ها با استفاده از تکنیک مصاحبۀ نیمه‌ساخت‌یافته انجام شد و مصاحبه‌ها تا رسیدن به مرحلۀ اشباع نظری ادامه یافت. یافته‌ها نشان داد که ۱۰ مقولۀ اصلی شامل خاستگاه اجتماعی، شرایط بغرنج اقتصادی، مردسالاری، آمال و آرزوها، خشونت، گوشه‌گیری و انزوا، محرومیت، نارضایتی از زندگی و رفتارهای نامتعارف زناشویی، عدم‌تفاهم در زندگی مشترک و شرایط محیطی و سنت‌ها استخراج شدند. بر اساس یافته‌ها، شرایطی ازجمله فشار اقتصادی، مردسالاری، خشونت علیه زنان، ضعف فرهنگی و نارضایتی از زندگی خانوادگی در به‌وجودآمدن پدیدۀ کودک‌همسری و حسرت کودکی نقش دارند که پیامدهایی ازجمله افسردگی و انزوای زوجین، خیانت و عدم‌تعهد به زندگی، خشونت خانوادگی و محرومیت از تحصیل را به دنبال دارد.
     
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: خانواده و ازدواج
دریافت: 1403/9/7 | پذیرش: 1403/10/30 | انتشار: 1404/2/21

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.