شمارۀ جدید فصلنامه (پاییز 1403) منتشر شد


دوره 11، شماره 2 - ( 8-1399 )                   جلد 11 شماره 2 صفحات 389-377 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Soleimani Gharagol H. (2020). Book Review: Nodes for linking social issues in Iran and the Middle East Introducing and Critique of "The Descent of the Rise: Contemporary Capitalist Issues in the Middle East". Social Problems of Iran. 11(2), 377-389.
URL: http://jspi.khu.ac.ir/article-1-3344-fa.html
سلیمانی قره‌گل هادی. گره‌گاه‌هایی برای پیوند مسائل اجتماعی ایران و خاورمیانه؛ معرفی و نقد کتاب «تبار خیزش: مسائل سرمایه‌داری معاصر در خاورمیانه» مسائل اجتماعی ایران 1399; 11 (2) :389-377

URL: http://jspi.khu.ac.ir/article-1-3344-fa.html


دانشجوی دکتری جامعه‌شناسی مسائل اجتماعی ایران، دانشگاه خوارزمی ، h.soleymani@hotmail.com
چکیده:   (1797 مشاهده)
سنت بررسی مسائل اجتماعی ایران در عمل شاهد غلبه و تفوق نسبی رویکرد آسیب‌شناسی در آن است، به نحوی که مواجهه با مقولۀ مسئلۀ اجتماعی عملاً اذهان را به سیاهه‌ای تکراری، خنثی و عمدتاً سطحی از آسیب‌هایی چون اعتیاد، حاشیه‌نشینی، فقر، طلاق، بیکاری، خشونت و ... هدایت می‌کند که در آن توصیف‌ها یا تحلیل‌ها نمی‌توانند از سطح امور فراتر بروند، تا فهمی رادیکال از مسائل ارائه کنند و از حیث راه‌حل موضعی هنجاری و آلترناتیو داشته باشند. این امر حداقل به لحاظ روش‌شناختی مولود غلبۀ نوع خاصی از تعریف مسئلۀ اجتماعی است که صرفاً دامنۀ پژوهش را به نقض هنجارها و ارزش‌های گروه‌های مهم جامعه محدود می‌کند و از مواجهه با نهادهای اجتماعی و صورتبندی حاکم بر خود جامعه به عنوان منبع مسائل ناتوان است. در حال حاضر یکی از نگرانی‌های مهم در رابطه با جریان بررسی مسائل اجتماعی ایران، جاماندگی آن از درک و همراهی با پویایی‌های نوین جامعه است. تحولات سال‌های اخیر در ایران و بروز شوک‌های جمعی قدرتمند در آن، بضاعت مفهومی و تحلیلی سنت غالب جامعه‌شناسی مسائل اجتماعی را با چالش مواجه کرده  است که نباید به راحتی از آن صرف‌نظر کرد.
  کتاب «تبار خیزش: مسائل سرمایه‌داری معاصر در خاورمیانه» که در سنت انتقادی بررسی مسائل اجتماعی طبقه‌بندی می‌شود، تقریری است مبتنی بر رویکرد اقتصاد سیاسی از روندهای اجتماعی و تحولات تاریخی منجر به شکل‌گیری اعتراضات موسوم به بهار عربی در جوامع خاورمیانه. برای جامعه ایران که از حیث مصادیق، رویدادها و روندها در معرض بیم‌ها و امیدهای مشابهی با همسایگان خاورمیانه‌ای خود قرار دارد، مواجهه و روبرو شدن انتقادی با چنین کتاب‌هایی می‌تواند دریچه‌های جدیدی به روی نحوۀ فهم مسائل اجتماعی در آن بگشاید که هم‌زمان ماهیتی سیاسی، تاریخی و ژئوپولتیک داشته باشد.
واژه‌های کلیدی: نقد کتاب، تبار خیزش.
متن کامل [PDF 556 kb]   (696 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل |
دریافت: 1399/11/8 | پذیرش: 1399/12/5 | انتشار: 1399/12/24

فهرست منابع
1. هنیه، آدام (1399) ترجمه لادن احمدیان هروی، تهران: پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات.

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

حقوق این وب‌سایت متعلق به فصلنامۀ مسائل اجتماعی ایران است.

طراحی و برنامه‌نویسی: یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Social Problems of Iran

Designed & Developed by :Yektaweb