دوره 10، شماره 2 - ( 12-1398 )                   جلد 10 شماره 2 صفحات 331-323 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


، hadidarvishi26@gmail.com
چکیده:   (1221 مشاهده)
ویژگی­های روزگار کنونی ما کدامند؟ ما در چه دوره­ای زندگی می­کنیم، مدرن یا پست­مدرن؟ آیا پست‌مدرنیته، تداوم دورۀ مدرنیته است یا گسست از آن؟ آیا ارزش­های دورۀ مدرن همچنان به قوت خود باقی هستند یا ارزش­هایی جدید به وجود آمده است؟
   اینها سؤالاتی هستند که از دهۀ۱۹۷۰، ذهن اندیشمندان اجتماعی و جامعه­شناسان را به خود مشغول داشته است. آنها در پاسخ به این سؤال به دو دستۀ کلی تقسیم می‌شوند: مدرن­ها و پست­مدرن­ها.
دستۀاول) افرادی چون یورگن هابرماس، آنتونی گیدنز، پیر بوردیو و... هستند و معتقدند ما در دورۀ مدرن زندگی می­کنیم؛ که هرچند با مرحلۀ کلاسیک مدرنیته (مدرنیتۀاول) متفاوت است اما همچنان ارزش‌های مدرنیته بر آن حاکم است. این مرحله با مفاهیمی چون «مدرنیتۀمتأخر» یا «مدرنیتۀدوم» نامگذاری می‌شود.
دستۀدوم) در مقابل دستۀ اول قرار دارند و می‌توان افرادی چون میشل فوکو، ژان بودریلار، ژاک دریدا و... را نام برد. آنها معتقدند ما وارد دوران جدیدی به نام پست‌مدرن شده­ایم؛ که دوره­ای است با ارزش­های جدید و مغایر با ارزش‌های مدرنیته.
بحث مدرنیته و پست­مدرنیته از مهم­ترین چالش­ها و موضوعات بحث‌برانگیز است؛ به طوری که پرداختن به این موضوع از الزامات هر متفکر اجتماعی است.
متن کامل [PDF 128 kb]   (595 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: امنیت
دریافت: 1398/12/23 | پذیرش: 1398/12/23 | انتشار: 1398/12/23

فهرست منابع
1. بک، اولریک (1397) جامعۀ خطر؛ به سوی مدرنیته‌ای نوین، ترجمۀ رضا فاضل و مهدی فرهمند‌نژاد، تهران: ثالث.
2. ریتزر، جورج (1389) مبانی نظریۀ جامعه‌شناختی معاصر و ریشه‌های کلاسیک آن، ترجمۀ شهناز مسمی‌پرست، تهران: ثالث.
3. ریتزر، جورج و داگلاس. جی. گودمن (1390) نظریۀ جامعه‌شناسی مدرن، ترجمۀ خلیل میرزایی و عباس لطفی‌زاده، تهران: جامعه‌شناسان.
4. مجلس شورای اسلامی، مرکز پژوهش‌ها (1396) عمده‌ترین مسائل کشور، اولویت‌ها و راهبردهای مجلس شورای اسلامی در دورۀ دهم، تهران: انتشارات مجلس شورای اسلامی.
5. لش اسکات و برایان وین (1397) مقدمۀ در کتاب جامعۀ خطر؛ به سوی مدرنیته‌ای نوین، تألیف اولریک بک، ترجمۀ رضا فاضل و مهدی فرهمند‌نژاد، تهران: ثالث.
6. هیتسلر، رونالد (1394) اولریک بک در کتاب نظریه‌های روز جامعه‌شناسی از آیزنشتات تا پسامدرن‌ها، تألیف دیرک کسلر، ترجمۀکرامت الـله راسخ، تهران: آگه
7. موسسۀ آینده‌بان (1397) آینده‌پژوهی ایران، www.ifs1397.ir

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.