دوره 8، شماره 1 - ( 6-1396 )                   جلد 8 شماره 1 صفحات 72-49 | برگشت به فهرست نسخه ها

Qaderzadeh O, Darvishmanesh M. (2017). A QualitativeStudy of the Causes and Consequences of Psychopaths based on the experience of their Companion. Social Problems of Iran. 8(1), 49-72.
قادر زاده امید، درویش منش میدیا ی. مطالعه کیفی دلایل و پیامدهای بیماری روانی مسائل اجتماعی ایران 1396; 8 (1) :72-49

1- ، o.ghaderzadeh@uok.ac.ir

با گذار از رویکرد مکانیکی و روان­تنی به رویکرد روان­تنی اجتماعی، بیماری روانی به­منزلۀ پدیده­ای چند­وجهی و امری فرهنگی­­ـ اجتماعی درکانون توجه قرار گرفته است. این پژوهش درصدد است، با اتخاذ رویکرد تفسیرگرایی اجتماعی، به کشف و بررسی دلالت­های ذهنی و معنایی تجربه و درک همراهان بیمار روانی بپردازد. داده­های این مطالعه کیفی ازطریق مصاحبۀ نیمه­ساخت­یافته گردآوری و از روش نظریه زمینه­ای برای تحلیل داده­ها استفاده شده است.
به­کمک روش نمونه­گیری نظری و هدفمند با 19 نفر از اعضای خانوادۀ بیماران روانی مصاحبه شد و در­نهایت داده­های گردآوری­شده در قالب 18مقولۀ محوری و یک مقوله هسته کدگذاری و تحلیل شد. برمبنای نتایج پژوهش، مصاحبه­شوندگان بیماری روانی را حاصل زمینه­هایی چون سابقه بیماری روانی، گسیختگی خانواده، تجارب دردناک، نابسامانی اقتصادی، رفتارهای نامتعارف و زوال شبکه­های حمایتی می­دانند. همراهان در مواجهه با حضور بیمار روانی در خانواده به کنش­های متفاوتی براساس پذیرش یا عدم پذیرش بیماری روانی دست می­زنند که دامنه آن از کتمان و انکار تا ترحم و پذیرش و درمان بیماری در نوسان است. بازسازی معنایی تجربه و درک همراهان بر غیرعادی­بودن بیماری روانی، دوری­گزینی، شدت و چندوجهی­بودن اختلال روانی دلالت دارد. براساس مطالعه حاضر، وجود بیمار روانی پیامدهایی چون داغ ننگ افتخاری، تمسخر، طرد اجتماعی خودخواسته، فشار مالی مضاعف و گسیختگی مضاعف خانواده را برای اطرافیان بیمار درپی ­داشته است.

دریافت: 1396/6/19 | پذیرش: 1396/6/19 | انتشار: 1396/6/19

فهرست منابع
1. استراوس، آنسلم و جوليت کوربين (1387) اصول روش تحقيق کيفي، نظريۀ مبنايي، رويه ها و شيوه ها، ترجمة بيوک محمدي، تهران: پژوهشگاه علوم انساني و مطالعات فرهنگي.
2. اي. سي. کاف، دبليو، دي شاروک و دي دبليو فرانسيس (1388) چشم اندازهايي در
3. جامعه شناسي، ترجمة بهزاد احمدي و اميد قادرزاده، تهران: کوير.
4. توکلي، سامان و همکاران (1385) «بررسي رابطة انگ بيماري افسردگي با نگرش نسبت به ياري جويي از متخصصان سلامت روان در دانشجويان»، تازه هاي علوم شناختي، سال هشتم، شمارة 2: 31-43.
5. حيدري، عباس و همکاران (1393) «تحليل مفهوم انگ (استيگما) بيماري رواني»، دانشکدۀ پرستاري و مامايي دانشگاه علوم پزشکي بيرجند، شمارة 3: 218-228.
6. ذوالعدل، محمد و همکاران (1385) «بررسي پديدارشناختي تجربه‌هاي مشترک خانواده‌هاي داراي بيمار رواني»، مجلة روان پزشکي و روان شناسي باليني ايران، سال دوازدهم، شمارة 1: 67- 70.
7. رابينگتون، ارل و مارين واينبرگ (1391) رويکردهاي هفتگانه در بررسي مسائل اجتماعي، ترجمة رحمت‌الـله صديق سروستاني، تهران: دانشگاه تهران.
8. رضايي بايندر، محمدرضا (1386) «بازنمايي بيماري رواني و افراد مبتلا به اختلالات رواني در رسانه ها»، پژوهش و سنجش، شمارة 14: 31- 44.
9. روزنهان، ديويد ال و مارتين. اي. پي، سلیگمن (1378) روان شناسي نابهنجاري/ آسيب شناسي رواني، ترجمة يحيي سيدمحمدي، تهران: ارسباران.
10. سانتراک، جان (1385) زمينة روان شناسي، ترجمة مهرداد فيروزبخت، تهران: رسا.
11. شاه ويسي، بهمن و همکاران (1386) «مقايسۀ انگ بيماري رواني در خانواده هاي بيماران مبتلا به اسكيزوفرنيا و اختلال افسردگي عمده بدون خصايص روان‌‌پريشي»، توان بخشي در بيماري ها و اختلالات رواني، شمارة 29 :21- 27.
12. شمسائي، فرشيد، محمدخان کرمانشاهي و زهره ونکي (1389) «بررسي نيازهاي خانواده هاي مراقبت کننده از بيماران با اختلال دوقطبي»، مجله دانشگاه علوم پزشکي و خدمات بهداشتي درماني همدان، دورة هفدهم، شمارة 3: 57-63.
13. صادقي، ماندانا (1382) «تأثير انگ بر مراقبت‌هاي بهداشت روان»، تازه هاي علوم شناختي، سال پنجم، شمارة 2: 84-90.
14. صادقي، مجيد و همکاران (1382) «بررسي مقايسه اي انگ بيماري رواني در خانوادۀ بيماران مبتلا به اختلال افسردگي، اختلال دوقطبي و اسکيزوفرني»، تازه هاي علوم شناختي، سال پنجم، شمارة 2: 25-26.
15. عطاري، محمد، آزاده چاکري و شاهين محمدي زرغان (1394) «تحليلي بر جادو و جادوگري در درمان بيماران رواني در گذشته»، رويش روان شناسي، سال چهارم، شمارة 12: 61-74.
16. قاسمي، غلامرضا، بدرالدين نجمي و قربانعلي اسداللهي (1379) «آموزش تربيتي و رواني خانواده بر عملکرد اجتماعي بيماران مبتلا به اسکيزوفرنيا و اختلالات خلقي»، پژوهش در علوم پزشکي، سال پنجم، شمارة 1: 52- 59.
17. گافمن، اروينگ (1391) نمود خود در زندگي روزمره، ترجمة مسعود کيانپور، تهران: مرکز.
18. گافمن، اروينگ (1386) داغ ننگ، ترجمة مسعود کيانپور، تهران: مرکز.
19. گنجي، حمزه (1388) روان شناسي عمومي، تهران: ساوالان.
20. ملکوتي، سيد کاظم، نرگس چيمه و ليلي پناغي (1388) «مقايسۀ اثربخشي دو روش مداخلۀ مديريت مورد: (کارشناسان بهداشت و اعضای خانوادۀ بيماران) بر سلامت رواني، آگاهي و فرسودگي خانوادۀ بيماران اسکيزوفرنيا»، خانواده پژوهي، سال پنجم، شمارة 17: 29- 42.
21. وارنر، ريچارد (1388) بهبود اسکيزوفرنيا روان پزشکي و اقتصاد سياسي، ترجمة مهرنوش خوشنودي فر و همکاران، تهران: دانژه.