دوره 7، شماره 1 - ( 4-1395 )                   جلد 7 شماره 1 صفحات 193-185 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ebrahimi M. (2016).  Global Frontiers of Social Development in Theory and Practice: Climate, Economy, and Justice (Book Review). Social Problems of Iran. 7(1), 185-193. doi:10.18869/acadpub.jspi.7.1.185
ابراهیمی مهدی. مرزهای جهانی توسعۀ اجتماعی در نظریه و عمل: اقلیم، اقتصاد و عدالت مسائل اجتماعی ایران 1395; 7 (1) :193-185 10.18869/acadpub.jspi.7.1.185

دانشگاه تهران

کتاب مرزهای جهانی توسعۀ اجتماعی در نظریه و عمل به‌قلم بریج موهان (استاد دانشگاه ایالتی لوئیزیانا) تألیف شده است. موهان در سال­ های گذشته آثار دیگری نیز منتشر کرده که برخی از آنها عبارت ­اند از: منطق رفاه اجتماعی (1988)، توسعۀ جهانی: ارزش­ های پسامادی و کردار اجتماعی (1992)، مددکاری اجتماعی (2002)، سفسطه­ های توسعه: بحران توسعۀ انسانی و اجتماعی (2007)، توسعه، فقر فرهنگ، و سیاست اجتماعی (2011)، و جامعه و عدالت اجتماعی (2012).

این کتاب کاوشی در سویه­های مفهومی و کاربردی توسعۀ اجتماعی است و سه موضوع کلی را دربرمی­گیرد: سیاست اجتماعی،
برنامه ­ریزی اجتماعی و تغییر اجتماعی. موهان درپی شناسایی علل آن چیزی است که «توسعه‌پذیری» نامیده است. او می­گوید توسعۀ اجتماعی‌-­تطبیقی، به‌منزله رشته و زمینه­ ای که مراحل آغازین خود را می­ گذراند، با تسلط نظریه­ های کهنۀ رفاه اجتماعی و شیوه­ های عمل اجتماعی هژمونیک مواجه است. بحران توسعۀ انسانی‌ـ اجتماعی، تا حد زیادی، از کژکارکردی نظام­ مند نهادهای اجتماعی برآمده است که بر روابط فردی‌ـ جامعه­ای اثر می­ گذارند. به باور موهان، در هر جامعه ­ای می­توان چیزی یافت که به فهم ما از توسعۀ اجتماعی و پیشبرد آن کمک کند. او ازسویی می­ خواهد پایه­ای عقلانی‌ـ تاریخی‌ـ زیبایی­ شناختی برای صورت­ بندی و پذیرش شیوۀ عمل اجتماعی، به‌مثابه مفهومی به‌لحاظ علمی درست، به دست دهد، و ازسوی دیگر، می­ کوشد زرق­وبرق­ها و بی­ محتوایی صنعت رفاه اجتماعی معاصر را آشکار کند. موهان منتقد اصول جزمی ایدئولوژیک و کهنه، رویه­ های بی­روح و ملال­ آور مددکاری اجتماعی، سیاسی­شدن خدمات اجتماعی، و دوگانگی سیاست­ های اجتماعی و عمومی است و اعتقاد دارد که این وضعیت، آرمان­ های جامعۀ مدنی را تباه می­کند. او این موارد را در زمینه ­ای جهانی بررسی کرده است.

دریافت: 1395/4/30 | پذیرش: 1395/4/30 | انتشار: 1395/4/30